Hrvatska u 2017. s 23,5 milijuna kuna pomaže projekte Hrvata u BiH

Republika Hrvatska s iznosom od 23,500.000 kuna ove godine pomaže kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale programe i projekte od interesa za hrvatski narod u BiH.

Na sjednici u četvrtak Vlada RH usvojila je prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH iz sredstava državnog proračuna RH za 2017.

RH, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u BiH, štiteći njihova prava kao konstitutivnoga i ravnopravnog naroda u BiH.

Nakon provedenog javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH za 2017., na koji su pristigle ukupno 363 prijave, održane su tri sjednice Povjerenstva.

Po razmatranju svih zaprimljenih prijava, uvida u projektnu dokumentaciju i terenskog pregleda projekata i programa koji su ušli u uži izbor, Povjerenstvo je donijelo zaključak o raspodjeli sredstava za financiranje programa i projekata u kojem stoji kako se za projekte iz kulture izdvaja 6,210.000 kn, obrazovanja i znanosti 6,510.000 kn, zdravstva 4,490.000 kn te za projekte iz ostalih područja 6,290.000 kn.

Popis projekata koje je podržala Vlada RH može se naći na poveznici.