Hrvatska financira nove projekte Hrvata u BiH

Vitez, Kiseljak i Sarajevo u srijedu su posjetili državni tajnici Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Tijekom posjeta naglasili su kako je ključ opstanka Hrvata na ovim prostorima otvaranje radnih mjesta te kako će nastaviti financirati brojne projekte.

Pomagati Hrvatima izvan Hrvatske ustavna je obveza Republike Hrvatske. Predstavnici Ureda za Hrvate izvan RH istaknuli su važnost povezanosti Hrvata u Hrvatskoj i izvan nje, a jedan od načina pomoći je i financiranje projekata koje će se nastaviti u suradnji s općinama gdje Hrvati žive.

U fokusu će biti obrazovanje, zbog čega je povećan broj stipendija za djecu hrvatske nacionalnosti u BiH. Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić, izrazila je nadu da će dobiti priliku za školovanje u Europi kako bi se sa stečenim znanjem vratili u svoju sredinu.

Izaslanstvo Hrvatske, osim Viteza, posjetilo je Kiseljak i Sarajevo, gdje su se susreli s predstavnicima Hrvata iz političkog, društvenog, vjerskog, kulturnog i gospodarskog života BiH.