Hrvatska nastavlja izvoziti goveđe proizvode u BiH

Od ponedjeljka, 10. listopada Hrvatskoj je dozvoljen izvoz goveđeg mesa, prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu.

“Uputom Ureda za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine od 10. listopada 2016. godine, dozvoljen je uvoz goveđeg mesa i prerađenog mlijeka i mliječnih proizvoda goveda iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a vezano uz bolest kvrgave kože goveda”, navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske.

14. rujna izglasana je odluka Europske komisije kojom je Hrvatska dobila status zemlje koja je preventivno cijepila goveda protiv bolesti kvrgave kože, ali je slobodna od bolesti. Odlukom je omogućen promet svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i svježeg mesa i mesnih proizvoda cijepljenih životinja prema drugim članicama Europske unije bez ikakvih ograničenja. Istom Odlukom omogućen je i promet cijepljenih živih goveda, određeno vrijeme nakon cijepljenja.

Hrvatska je 8. kolovoza u četiri županije počela akciju preventivnog cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože, poslije odluke Europske komisije od 14. rujna, omogućen je nastavak cijepljenja u još 11 županija.

Prema odluci Europske komisije, karenca (vrijeme koje mora proteći od cijepljenja) za mlijeko iznosi 0 dana, za meso sedam dana, a za puno stjecanje imuniteta 28 dana. Poslije toga je moguć izvoz živih goveda.

Bolest kvrgave kože prenose komarci, krpelji i muhe. Hrvatska je poslije pojave bolesti, koja je iz Afrike preko Turske stigla u Srbiju, pokrenula preventivno cijepljenje. U Srbiji su cijepljena sva goveda, u Crnoj Gori 90 posto, dok podaci za BiH nisu poznati.