Hrvatska obilježava žrtvu Vukovara i Škabrnje

Hrvatska u petak obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, odnosno 25. obljetnicu pada grada poslije opsade koja je trajala 87 dana. Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne postrojbe tri mjeseca su terorizirali grad na Dunavu i potpuno ga uništili.

Pod trajnim motom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, i ove godine se pad Vukovara obilježava kolonom sjećanja koja kreće ispred Opće bolnice Vukovar. U Vukovaru su se okupili deseci tisuća ljudi: branitelji, obitelji žrtava, državni vrh i drugi građani iz Hrvatske i inozemstva.

Kolona sjećanja i ove godine kreće se starom trasom, Županijskom ulicom, kroz središte grada preko Mosta Jean-Michela Nicoliera te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, prema posljednjim podacima, pokopana su 423 hrvatska branitelja, 310 civilnih žrtava, 163 umrla hrvatska ratna vojna invalida, dva umrla hrvatska branitelja te 57 članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Iz masovne grobnice na Memorijalnom groblju 1998. ekshumirani su posmrtni ostaci 938 žrtava agresije na Vukovar, a na tom je mjestu postavljeno 938 bijelih mramornih križeva. Prema podacima Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, još se traga za 291 nestalim Vukovarcem.

Prema službenim podacima, tijekom tromjesečne opsade ubijeno je i ranjeno 2.299 branitelja, ubijeno je i nestalo 2.580 civila, a u masovnim grobnicama pronađeni su posmrtni ostaci 1.333 žrtve.

Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi likvidirali su na farmi Ovčara 260 vojnika i civila, uglavnom pacijenata vukovarske bolnice.

Najmanje 7.000 Vukovaraca odvedeno je u logore, a 22.156 ih je prognano. Srušene su 8.272 obiteljske kuće, oštećeno je 5.580 stanova, a gospodarska šteta procijenjena je na milijardu eura.

U petak se obilježava i 25. godišnjica pokolja u Škabrnji. 18. i 19. studenog 1991. ubijeno je 69 hrvatskih branitelja i civila. Sjećanje na stradale obilježava se Kolonom sjećanja “Korak po korak” Ulicom 18. studenoga 1991., polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja masovne grobnice te misom za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.