Hrvatska ostaje pri odluci o izlasku iz arbitraže sa Slovenijom

Iako je Stalni arbitražni sud u Haagu presudio da samo sud, a ne Hrvatska, može odlučiti o jednostranom izlasku iz arbitražnog postupka sa Slovenijom, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH poručilo je da se Hrvatska više ne smatra dijelom arbitražnog postupka kompromitiranog otkrićem da je slovenski sudac Jernej Sekolec, koji je u međuvremenu podnio ostavku, slovenskoj strani slao povjerljive odluke suda.

“U povodu odluke Arbitražnog suda donesene 30. lipnja 2016. o pravnim posljedicama slovenskih postupaka, koji su nanijeli nepopravljivu štetu arbitražnom postupku u predmetu koji se vodio u sporu o hrvatsko-slovenskoj granici, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske smatra da je Arbitražni sud svojom odlukom propustio vratiti povjerenje, kako u neovisnost i nepristranost vlastitoga rada, tako i u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito”, navodi se između ostalog u priopćenju MVEP-a.

Hrvatski sabor u srpnju 2015. godine jednoglasno je odlučio o izlasku iz arbitražnog graničnog postupka sa Slovenijom. Sud priznaje da je Slovenija prekršila neke odredbe postupka, ali ne u tolikoj mjeri da bi hrvatski zahtjev za izlaskom bio opravdan. Hrvatsko ministarstvo pak poručuje da Hrvatska više nije strana u postupku i da je odluka suda ne obavezuje.

Slovenski premijer Miro Cerar pozdravio je odluku iz Haaga i najavio da očekuje da će Hrvatska poštovati odluke suda, no i predstavnici Hrvatske vlade i čelnici oporbe slažu se da Hrvatska ne treba sudjelovati u postupku.