Hrvatska na Svjetskim prvenstvima: Kontroverzni turnir i bezidejni Vatreni

Za deset dana kreće Svjetsko nogometno prvenstvo koje se ove godine održava u Rusiji. Hrvatska će se peti put u svojoj povijesti naći na najvećoj nogometnoj smotri, a kroz seriju tekstova prisjetit ćemo se njenih prethodnih nastupa.

U prvom dijelu pregleda dotaknuli smo se prvog nastupa Hrvatske na Svjetskom prvenstvu. Vatreni su se 1998. nogometnoj javnosti predstavili u sjajnom svjetlu osvojivši broncu, a 2002. je slijedio drugi nastup, ovaj put u Japanu i Južnoj Koreji.

U kvalifikacijski ciklus Hrvatska je krenula s novim izbornikom, Mirkom Jozićem. U grupi 6 sa: Belgijom, Škotskom, Latvijom i San Marinom, Hrvatska nije imala problema. Bez poraza su protutnjali grupom i osigurali svoj drugi nastup na Svjetskom prvenstvu. Ždrijeb ih je smjestio u grupu G u kojoj su se još nalazili: Italija, Meksiko i Ekvador. Izbornik Jozić se odlučio za mix starih i mladih igrača pa su tako na ovaj daleki put otišli:

VRATARI: Stipe Pletikosa, Tomislav Butina, Vladimir Vasilj
BRANIČI: Robert Kovač, Robert Jarni, Dario Šimić, Josip Šimunić, Boris Živković, Daniel Šarić, Anthony Šerić
VEZNJACI: Stjepan Tomas, Zvonimir Soldo, Robert Prosinečki, Niko Kovač, Jurica Vranješ, Davor Vugrinec, Milan Rapaić, Mario Stanić
NAPADAČI: Alen Bokšić, Davor Šuker, Goran Vlaović, Ivica Olić, Boško Balaban

Euforija je i dalje držala navijače. Željno se iščekivao početak prvenstva koji je Hrvatska otvarala protiv Meksika. Utakmica se igrala u popodnevnom terminu pa ste mogli biti sretni ako bi s poslom završili na vrijeme ili ako bi se učiteljica smilovala pa vas pustila ranije iz škole što je bilo u slučaju vašeg autora. Jozić je u prvih 11 odlučio staviti i Šukera i Prosinečkog. Bilo je očito da popularni Žuti nije spreman jer je bio totalno van forme, a i u to vrijeme nije imao kluba. Prvo poluvrijeme proteklo je bez većih uzbuđenja, početkom drugog Jozić vadi već umornog Prosinečkog i ubacuje Rapaića. Hrvatska je odmah zaigrala bolje, Soldo je imao i odličan pokušaj glavom, ali u 59. minuti slijedi hladan tuš. Živković neoprezno starta nad Blancom, sudac Jun pokazuje na bijelu točku dok Živković mora na prijevremeno tuširanje radi izravnog crvenog kartona. Blanco je bio siguran s 11 metara i dovodi Meksiko u vodstvo koje čuvaju do kraja utakmice u kojoj Hrvatska s deset igrača nije imala nikakve šanse.

Iskupljenje se tražilo u drugoj utakmici protiv uvijek neugodne Italije. Ovaj put je Jozić bio pametniji pa je na klupi ostavio i Prosinečkog i Šukera. Mlađa Hrvatska je izgledala bolje i pokretljivije na terenu za razliku od utakmice protiv Meksika. U jednom izjednačenom dvoboju, prvi u vodstvo dolaze Azzurri golom Christiana Vierija u 55. minuti. Prekretnicom se pokazao ulazak mladog napadača Zagreba, Ivice Olića. U 73. minuti Jarni prolazi po lijevoj strani i potom šalje odličnu loptu u kazneni prostor koju koristi upravo Olić i donosi poravnanje Hrvatskoj. Tri minute nakon, Rapaić sjajnim lobom matira Buffona i donosi Hrvatskoj tri jako vrijedna boda. Utakmica je kao i čitav turnir, bila obilježena lošim suđenjem, a osim toga ostat će upamćena i po legendarnom komentaru Bože Sušeca: “Ljuti se, ljuti, moj Panucci!”

13 lipnja, 20:30. Mjesto radnje – Yokohama. Ne treba moljakati učiteljicu da te pusti ranije ili bježati s posla. U isto vrijeme, u Oiti igraju i Meksiko i Italija. Meksiko brzo dolazi do vodstva što znači da Hrvatskoj treba bilo kakva pobjeda protiv Ekvadora (Meksiko i Italija će na kraju remizirati 1:1, ali i taj rezultat je odgovarao Hrvatskoj). Vatreni su u utakmicu krenuli sa skoro istom postavom kao i protiv Italije, a priliku da krene od prve minute dobio je i Olić, ponajviše radi sjajne utakmice protiv Azzurra. Prvo poluvrijeme proteklo je bez većih uzbuđenja i na predah se odlazi s rezultatom 0:0. Dok je početkom drugog poluvremena Hrvatska osluškivala rezultat u Oiti – šok ! Edison Mendez koristi gužvu i uspavanost hrvatske obrane, te pogađa za 1:0. Hrvatska je do kraja utakmice imala nekoliko prilika za povratak, ali to ne koristi i s porazom se oprašta od Svjetskog prvenstva.

Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji ostat će upamćeno po mnogim kontroverzama. Hrvatska nije bila zahvaćena njima, njoj je presudila loša igra a i pristup „lako ćemo“ u posljednjoj utakmici. U to vrijeme se nije znalo da će s ovim turnirom krenuti hrvatsko prokletstvo na Svjetskim prvenstvima na kojima od spomenute bronce nisu prošli grupnu fazu natjecanja.

Luka Šurkalović/Pogled.ba