Hrvatski košarkaši poslije osam godina na Olimpijskim igrama

Pobjedom 84:78 pred 15.000 gledatelja u Torinu, hrvatska košarkaška reprezentacija šokirala je Italiju u finalu kvalifikacijskog turnira za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Janeiru i osigurala svoj povratak među elitne momčadi osam godina poslije svog zadnjeg pojavljivanja u Pekingu.

Drama u Pala Olimpicu otišla je u produžetak poslije rezultata 70:70 nakon 40 minuta igre. Bojan Bogdanović predvodio je Hrvatsku s 26 poena. Sjajan je bio Dario Šarić s 18 poena i 13 skokova, a Krunoslav Simon je ubacio 22 poena.

Nastup u Brazilu za Hrvatsku će biti četvrti na Olimpijskim igrama. U Barceloni 1992. poražena je od originalnog američkog Dream Teama u finalu, a nastupila je još u Atlanti 1996. i u Pekingu 2008.

Osim domaćina Brazila, na olimpijskom turniru koji traje od 6. do 21. kolovoza nastupit će još Argentina, Australija, Kina, Litva, Nigerija, SAD, Srbija, Španjolska i Venezuela. Posljednji sudionik bit će poznat poslije finala kvalifikacijskog turnira u Manilli u nedjelju, gdje se sastaju Francuska i Kanada.