“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” nastavlja se u Jajcu i Busovači

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne ove godine u Jajce i Busovaču dovodi monodramu “Govorite li hrvatski?” poznatog hrvatskog glumca Joška Ševe.

“Govorite li hrvatski?” odgovara na najbolji mogući način stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca. Tako se u predstavi mogu čuti tekstovi Ive Vojnovića, Ivana Gundulića, tekst Bašćanske ploče, Marina Držića, Ivana Kozarca, Tina Ujevića, Drage Ivaniševića i mnoge druge.

Osim Hrvatske (Brač, Trogir, Split, Dubrovnik, Osijek, Umag, Rovinj, Pula, Zadar…) i Europe (Beč, München, Stockholm, Pečuh, Prag, Amsterdam), predstava je gostovala na još dva kontinenta, Africi (Južnoafrička Republika) i Sjevernoj Americi (SAD i Kanada).

Predstava je namijenjena najrazličitijoj publici kojoj glumac obnavlja sjećanja na hrvatsku baštinu i tako je brani da ne ode u zaborav. Kroz dramaturgiju tekstova, izvedbom punom jakih emocionalnih naboja autor je želio iznijeti propitivanje potrebe vrijednosti vlastitoga jezika u naletu sveopće globalizacije koja sve jače prodire i na područje naše domovine, a samim time i na područje hrvatskog jezika, prenosi Drukčiji radio.

Ulaz je besplatan, a predstava u Domu kulture u Jajcu počinje u petak, 31. ožujka u 20 sati, dok će u Kinu Theatre u Busovači biti odigrana u subotu, 1.travnja u 18 sati.

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne ove godine gostuje u 15 općina sa 17 događaja, prenosi Drukciji.ba.