HSP predstavio novog predsjednika

Hrvatska stranka prava predstavila je u četvrtak u Mostaru svog novoizabranog predsjednika Nikolu Raguža.

Tom prigodom Raguž je kazao je kako je na posljednjim lokalnim izborima izabran za vijećnika u Općinskom vijeću Stolac, a 21. travnja ove godine na saboru za stranačkog predsjednika, piše Fena.

Raguž je podsjetio kako je stranka ustanovljena u Ljubuškom 1991. godine, te da su ove godine u svibnju podnijeli zahtjev o promjeni predstavljanja ovlaštene osobe uz potrebnu dokumentaciju, te da se temeljem novog sudskog rješenja nanovo afirmira HSP bez bilo kakvih prefiksa i pravaških obilježja.

“Svjesni činjenice da se Hrvati i politika ne trebaju dijeliti po regionalnoj ili personalnoj osnovi, odlučili smo nanovo zbližiti pravašku scenu pod novi i reformirani HSP”, kazao je Raguž, ističući kako je u prošlosti bilo brojnih podjela pravaša.

Kazao je kako hrvatski narod u BiH trenutačno u teškoj političkoj situaciji u kojoj je, kako je istaknuo Raguž, iznutra i izvana moralno i financijski desetkovan i doveden pred opasnost asimilacije. Iz HSP-a pozivaju sve one koji osjećaju da je nacionalno biće hrvatskog naroda ugroženo i da treba radikalnije politički djelovati da zajedno djeluju kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih, ali i cjelokupnih obitelji.

Raguž je kazao kako je Hrvatski narodni sabor bio dobar instrument okupljanja hrvatskog političkog tijela, no, smatra kako ga je HDZ BiH privatizirao. Naveo je kako su programski ciljevi HSP-a na tragu iskustva dosadašnjih pravaških stranaka u kontekstu trenutačnog političkog stanja i potreba hrvatskog naroda od Posavine, preko središnje Bosne i Hercegvine.

“Kada se usporedi položaj hrvatskog naroda u Austro-Ugarskoj monarhiji i današnjeg u daytonskoj BiH, možemo kazati da se nije puno toga promijenilo”, kazao je Raguž istaknuvši kako su Hrvati u pojedinim segmentima sada i u težoj situaciji.

Iz HSP-a su na današnjoj konferenciji u Mostaru najavili intenzivan rad idućih mjeseci kako bi donijeli rješenja koja će pomoći hrvatskom narodu u BiH.