HSS će tražiti formiranje Herceg-Bosne ako se odcijepi RS

Mostar je posjetilo izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke iz Hrvatske predvođeno predsjednikom Krešimirom Beljakom. Na konferenciji za medije, na kojoj je uz Beljaka govorio i predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić, istaknuto je kako će u slučaju odcjepljenja Republike Srpske od BiH, HSS tražiti ponovno formiranje Herceg-Bosne jer se u tom slučaju ne namjerava ostati u krnjoj tvorevini.

Ljubuški zet, kako je i sam više puta naglasio, došao je dati podršku svojoj sestrinskoj stranci, HSS-u Herceg-Bosne i hrvatskom narodu.

“Svi vladajući režimi u posljednjih 100 godina, a i više, nisu se brinuli za interese Hrvata Herceg-Bosne, autohtonog stanovništva ovih područja, dok su se oni uvijek stavljali na raspolaganje Zagrebu”, rekao je Beljak.

Kao jedinu iznimku u toj povijesti Beljak ističe HSS koji je unutar tadašnje Kraljevine Jugoslavije formirao Banovinu Hrvatsku, a ona je, kaže, riješila pitanje Hrvata u Herceg-Bosni.

Ukoliko dođe do referenduma o odcjepljenju Republike Srpske, lideri ovih dviju stranaka kažu kako će tražiti ista prava i za Hrvate u BiH: “Uz podršku kolega iz Hrvatske, pokrenut ćemo međunarodni postupak vraćanja na prvotno stanje, tj. Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu. O tome bi bio raspisan referendum na teritoriju nekadašnjeg HRHB-a. Da bi bilo jasno, riječ je o teritoriju koji električnom energijom opskrbljuje JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, najavio je Karamatić.

Beljak smatra da bi odcjepljenje RS-a poslije eventualnog referenduma bilo revizija Daytonskog sporazuma, a da bi u tom slučaju bilo potrebno revidirati i status Hrvata.

Karamatić je kazao kako u BiH trenutačno vlada najveća postdaytonska kriza zbog pokretanja postupka revizije presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije. “Revizija je pokrenuta ad hoc kako bi se generirala politička kriza u BiH”, rekao je Karamatić nazvavši to izgubljenom politikom predsjednika SDA-a Bakira Izetbegovića koji, kaže, time pokušava izbjeći rješavanje problema poput izbornog zakona i izjednačavanje prava Hrvata s drugim narodima.

Ukoliko se u ovoj godini ne izmijeni izborni zakon u BiH i ukoliko ne bude izbora u 2018. godini, Karamatić je kazao da bi to onda značio i kraj BiH. Na pitanje što to HSS radi kako bi spriječio cijepanje BiH, poručuju kako će svoje prijedloge iznijeti za dva dana na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.