Identificirani napadači iz Pariza – jedan ubijen, drugi se predao

Belgijskoj policiji predao se muškarac osumnjičen da je povezan sa sinoćnjom pucnjavom u Parizu, kojoj je ubijen jedan policajac, piše hrt.hr

Muškarac na kojeg su belgijske vlasti upozorile svoje francuske kolege predao se policiji u sjevernom belgijskom gradu Antwerpu, izvijestila je novinska agencija Belga.

Sve se dogodilo sinoć oko 21 sat kada se na Elizejskim poljanama automobil zaustavio pokraj policijskog vozila. Napadač, Karim Cheurfi je izašao iz automobila, zapucao na policijsko vozilo iz automatskog oružja, ubio policajca i zatim htio pobjeći pucajući i na druge policajce. Uspio je raniti još jednog policajca i prolaznika prije nego što ga je policija ustrijelila. Tzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Napadača je identificirala kao Abu Yousifa al-Belgikija.

Karim Cheurfi, 39-godišnji francuski državljanin, dobro je poznat policiji i antiterorističkim službama. Na njegovoj adresi u predgrađu Pariza policija je napravila premetačinu. Troje članova njegove obitelji privedeno je. Godine 2005. osuđen je na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva, među ostalima, i policajca. Susjed Salim tvrdi kako Karima nikad nije vidio u džamiji niti je s njim razgovarao o religiji.

Predsjednik Francois Hollande održao je hitni sastanak sigurnosnih, obrambenih i obavještajnih čelnika – Francuska je potpuno mobilizirala sigurnosne snage i elitne postrojbe radi zaštite građana tijekom predsjedničkih izbora nakon sinoćnjeg napada u središtu Pariza. Osudu napada i potporu Francuskoj izrazili su čelnici najmoćnijih NATO-ovih saveznika: SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Italije. Američki predsjednik Donald Trump reagirao je iste večeri u kojoj se dogodio napad.