Informiranje – ključ do sredstava iz COSME programa

COSME susret – EU program za male i srednje kompanije predstavljen je danas za preko 60 poduzetnika na Širokom Brijegu. COSME je program za koji BH kompanije mogu aplicirati od početka 2016. godine i obuhvaća aktivnosti donošenja i provođenja politika na području poduzetništva te aktivnosti promicanja poduzetništva. Cilj COSME programa je povećati konkurentnost kompanija, smanjiti nezaposlenost i stvoriti poticajnu poduzetničku okolinu.

Uvodni dio o COSME programu predstavio je Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije i suorganizator COSME susreta, Mladen Kostić, predstavnik INTERA T. P. Mostar govorio je o članstvu u EEN – Europskoj mreži poduzetnika i Ilija Papac, vanjski evaluator Europske komisije u okviru programa HORIZON 2020 i COSME govorio je o savjetima za pripremu uspješne projektne prijave za COSME program.

“Bosna i Hercegovine nedovoljno koristi mogućnosti koje pruža COSME program te posljedično i privatne tvrtke u Bosni i Hercegovini do sada nisu imale velike koristi od ovog programa. Zbog toga smatramo iznimno važnim i potrebnim da se informacije o COSME programu, kao i drugim programima EU, što više približe krajnjim korisnicima kroz ovakve prezentacije. Važno je dati privatnim tvrtkama uvid u mogućnosti i ključne informacije o programu, a na poduzetnicima je da vide svoju priliku”, istakao je Ivan Jurilj, ravnatelj EUI Ureda. Organizacija COSME susreta predstavlja proaktivan pristup u procesima europskih integracija koji Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije primjenjuje od svog osnutka.

“Slavimo 10. rođendan Apriori BH – agencije za profesionalno usavršavanje i tom prilikom kao društveno odgovorna kompanija organizirali smo besplatnu prezentaciju COSME programa o kojemu poduzetnici nemaju često priliku čuti detalje i informacije”, kazala je Josipa Terzić – Rezić, vlasnica Apriori BH i suorganizatorica COSME susreta. COSME susret održan je u Sarajevu i Širokom Brijegu, a do kraja 2019. godine pripremamo brojne zanimljive seminare, radionice i konferencije za poslovne ljude u Bosni i Hercegovini.

Nakon prezentacije COSME programa i mogućnosti koje nudi za privatni sektor preko 50 okupljenih privrednika družilo se i uspostavljalo poslovne kontakte s ciljem razmjene znanja i iskustva te potencijalnih partnerstava na projektima u budućnosti.