Inicijativa za Stolac za ponavljanje izbora 20. studenog

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) potvrdilo je rezultate lokalnih izbora održanih 2. listopada. Rezultati izbora potvrđeni su za sve općine i gradove osim za Stolac, gdje su izbori zbog incidenata prekinuti te će SIP odluku o Stocu donijeti naknadno.

“Donijet ćemo pojedinačne zaključke o odgovornosti izborne administracije odnosno pojedinačno za određene kandidate. Nakon tog postupka ekipe SIP-a odlaze u Stolac, gdje će uzeti izjave u skladu s važećim zakonskim propisima. Nakon što se skupi sva potrebna dokumentacija, predložit će SIP-u određene mjere, a kada te odluke postanu pravomoćne, steći će se uvjeti za donošenje odluke o poništenju izbora u Općini Stolac”, rekao je Ahmet Šantić, predsjednik SIP-a.

Upravo zbog slučaja Stolac u srijedu su ispred zgrade Središnjeg izbornog povjerensta u Sarajevu prosvjedovali članovi Inicijative za Stolac koji su tražili ponavljanje izbora u ovoj općini te smjenu predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića.

Predsjedniku Središnjeg izbornog povjerenstva predali su 50-ak zahtjeva i kaznenih prijava o nepravilnostima tijekom izbora u Stocu.

Članovi Inicijative za Stolac žele da se ponovljeni izbori održe 20. studenog uz nadzor međunarodnih organizacija.