Inicijativa za Stolac predala četiri kaznene prijave

Inicijativa za Stolac predala je Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije kaznene prijave protiv četiri osobe koje optužuju za izborni inženjering prilikom održavanja lokalnih izbora 2. listopada. Istaknuli su kako su još i prije izbora upozoravali na nepravilnosti, no Tužiteljstvo, kažu, nije ništa poduzelo.

Optužbe koje su iznijeli članovi Inicijative za Stolac su ozbiljne. Osim političkih aktera, uključuju i matičarku iz Stoca Jelenu Perić koju su optužili da s biračkih popisa nije brisala preminule osobe te ravnatelja Doma zdravlja Stolac Kazimira Raguža, za kojeg su rekli da je odbio potpisati nalaze građanima bošnjačke nacionalnosti te im tako onemogućio glasovanje pomoću mobilnog tima.

Prijave su još podnijeli protiv predsjednika općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića kojeg su optužili da je organizator skupine koja je pokušala izbornu prijevaru te protiv članice općinskog izbornog povjerenstva Stolac Melihe Kapor.

Inicijativa za Stolac ranije je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću predala urgenciju zbog toga što Tužiteljstvo HNŽ-a nije poduzelo ništa na osnovu prijava koje je Inicijativa podnosila i prije, kao i poslije izbora u Stocu. Izborni proces u Stocu prekinut je 2. listopada nakon više incidenata, uključujući i fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića.