Inicijativa traži jedinstveni pravilnik za zapošljavanje prosvjetara u HNŽ-u

Problemi pri zapošljavanju u školstvu Hercegovačko-neretvanske županije bili bi otklonjeni jedinstvenim pravilnikom na razini županije, mišljenje je Građanske inicijative “Transparentno”. O kreiranju pravilnika i koracima potrebnim za njegovo donošenje, predstavnici inicijative u utorak su razgovarali s ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Rašidom Hadžovićem.

Mi ne tvrdimo da je natječaj svaki put namješten, ali se ostavlja previše prostora za sumnju, kažu iz Inicijative “Transparentno”.

Ministar obrazovanja objasnio je da je zakonom definiran pravilnik koji donose školski odbori i zbog toga ministarstvo nema ovlasti nametnuti jedinstveni pravilnik na razini cijele županije.

“Dok se ne donese jedinstveni pravilnik, mogu se pravilnici koje svaka škola ima zasebno staviti na web stranicu kako bi bili dostupni svim kandidatima. Može se organizirati natječaj prije početka nastave. Sad je veljača, još nisu provedeni svi natječaji u našoj županiji”, odvratio je Željko Prskalo iz Građanske inicijative “Transparentno”.

Hadžović je prokomentirao i problem smanjenja broja upisanih učenika u osnovnim školama županije: “Kako bismo ublažili taj udar, mi smo već prošle godine već napravili neke stvari s upisnom politikom i pomogli školama da se djeca ravnomjerno rasporede. Ove godine ćemo vidjeti kakva su iskustva škola koja su već to prošla na planu i programu na bosanskom jeziku.”

Nagađanja kako bi djeca u HNŽ-u mogla krenuti u školu s 5 godina Hadžović je opovrgnuo rekavši kako je u planu samo uvođenje obveznog predškolskog odgoja u trajanju od 150 sati.