Inspekcija potvrdila prisustvo bakterije u SKB Mostar

Uzrok smrti četiriju beba u rujnu 2016. u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar je bakterija Klebsiella pneumoniae, utvrdila je Federalna uprava za inspekcijske poslove. Federalni inspektori 26. i 27. rujna su izvršili nadzor u bolnici. Federalna inspekcija u priopćenju navodi sljedeće:

“Izvršen je uvid u dostavljenu medicinsku dokumentaciju za osmero novorođenčadi. Inspekcijskim nadzorom ustanovljeno je da su sve bebe smještene na Odjel za intenzivno liječenje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. U tijeku boravka na Odjelu za intenzivno liječenje dolazi do pogoršanja zdravstvenog stanja novorođenčadi te se na osnovu kliničke slike propisuje odgovarajuća antibiotska terapija i uzimaju uzorci na hemokulturu. Nakon ponovljenih nalaza hemokulture kod sve novorođenčadi koja su smještena na ovom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (sloj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera – izolirana Klebsiella pneumoniae.

Pored provedene antibiotske terapije, četvero novorođenčadi je umrlo, a četvero novorođenčadi koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse je izliječeno. Inspektorima su za vrijeme nadzora predočene uputnice za Odjel za patologiju radi vršenja obdukcije za umrlu novorođenčad. Od četvero umrle novorođenčadi, uz pristanak i na zahtjev roditelja, izvršena je obdukcija jednog novorođenčeta, te se čeka nalaz obdukcije koji se federalnim zdravstvenim inspektorima treba dostaviti .

Dana 4. listopada 2016. godine federalni zdravstveni inspektori su izvršili uvid u protokole i prijave u Zavodu za javno zdravstvo HNK Mostar te konstatirali da je Zavod dana 27.09.2016. godine zaprimio osam prijava bolničke infekcije koje je ispunio dežurni liječnik Odjela za neonatologiju i intezivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prema Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija na Obrascu broj 1 koji je nepotpun u smislu da nedostaju podaci koji se odnose na dijagnozu, terapiju, ishod, datum smrti i napomene bolničkog odbora. Prema istom Pravilniku, na Obrascu 2 – uzročnici bolničke infekcije – pod točkom 6. zaokružena je Klepsiella spp. na svih osam prijava.
Federalni zdravstveni inspektori će, shodno zakonskoj regulativi koju primjenjuju i u okviru svojih nadležnosti, poduzeti zakonom propisane mjere, te će o svemu utvrđenom u tijeku vršenja inspekcijskog nadzora biti obaviješteno nadležno tužiteljstvo.”