Intenziviraju se odnosi s Iranom, najavljen sastanak u Sarajevu

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tijekom službenog posjeta Iranu najavio je olakšanje viznog režima između dviju zemalja, kao i intenziviranje gospodarskih odnosa.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani naglasio je da su teme razgovora uglavnom bile gospodarske prirode: “Razgovarali smo o načinima na koje možemo aktivirati gospodarske odnose i aktivirati privatni sektor, kao i o razvijanju znanstvenih odnosa te uspostavi boljih turističkih odnosa. Detalje ćemo utvrditi na sastanku u Sarajevu krajem godine.”

Izetbegović je rekao da BiH namjerava iskoristiti lanjski dogovor svjetskih sila s Iranom o ograničenju nuklearnog istraživanja kojim su ukinute sankcije Iranu od strane Zapada:

“Izvjesnu sjenku u našim odnosima učinile su sankcije izrečene Iranu. Mi smo u BiH s olakšanjem primili rješenje o nuklearnom programu i s time povezani prekid sankcija. To će nam omogućiti intenziviranje odnosa. Moramo što prije riješiti kretanje kapitala i ljudi. Imamo rigidan vizni režim koji hitno treba olakšati”, rekao je Izetbegović.