Investicijski potencijali Hercegovine

Inozemna ulaganja u Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini povećana su za 58% u odnosu na godinu ranije. To su preliminarni rezultati koje je zabilježila Centralna banka BiH.

Turizam, poljoprivreda i energetika najzanimljivije su oblasti kada su u pitanju strane investicije u Hercegovini. No, postoje i brojne prepreke, strani investitori između ostalog traže određene olakšice i jednostavnije procedure za registraciju.

“Međusobna suradnja lokalnih i drugih razina vlasti poprilično je raširena, mislim da bi i u tom smislu trebala doprinijeti današnja konferencija o Investicijskim potencijalima Hercegovine” rekla je Damirka Mioč, zamjenica ravnatelja FIPE.

“Kada se ide prema višim razinama vlasti, osobito prema Federaciji nastaju problemi. Jedinice lokalne samouprave odnosno načelnici i gradonačelnici jako su zainteresirani za investicije – domaće ili strane” dodao je načelnik Općine Čapljina, dr. Smiljan Vidić.
Iz grupacije DIV iz Hrvatske koja na projektu vjetroelektrana u Tomislavgradu i Kupresu radi već tri godine, kažu kako se susreću s puno težim i sporijim procedurama nego što je to u drugim zemljama.

“Oko 90% vremena utrošeno je na dobivanje različitih dozvola, odobrenja, studija izvodljivosti, građevinskih dozvola, koncesijskih stvari koje su bile jako dugotrajne itd. Sve to odmaknulo nas je od projekta jednu ili čak dvije godine” rekao je Almir Žujo, predstavnik DIV-a u BiH.
Za potencijalne investitore prostor Županije Zapadnohercegovačke, na neki način je kažu, neotkrivena zemlja.
“Prije svega kada su u pitanju turistički potencijali, položaj naše županije, blizina granice s Hrvatskom itd.” rekao je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH-a.

No, primjer dobre prakse je općina Čapljina, koja je ispunila niz preduvjeta za strana i domaća ulaganja.
“Počevši od potpuno novog prostornog plana, novih strategija gospodarenja, ubrzali smo procese izdavanja različitih dozvola – kod nas se za tri dana dobije građevinska dozvola, cijene zemljišta nisu visoke, pložaj naših gospodarskih zona je blizu magistralnih cesta i autoputa” rekalo je načelnik Općine Čapljina dr. Smiljan Vidić.

Na uklanjanju prepreka za strana ulaganja i stvaranju boljeg poslovnog okruženja radilo se i na današnjoj konferenciji Investicijski potencijali Hercegovine, održanoj na Mostarskom sajmu.