Inzko na okruglom stolu o nekonstitutivnosti Srba u HNŽ-u

Okrugli stol na temu “Nekonstitutivnost Srba u Ustavu Hercegovačko-neretvanske županije” održat će se u utorak u 12 sati u hotelu Bristol u Mostaru.

Na najavljenu temu govorit će visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, profesor ustavnog prava Mile Dmičić te predstavnici Koordinacijskog odbora srpskih organizacija u Mostaru, koji je i organizator okruglog stola.

Ivanić je kazao kako došao na poziv određenog broja povratnika u Mostaru kako bi vidio na koji im način može pomoći, a jedan među njima svakako je potencijalna trasa Koridora 5c kroz mostarsko gradsko područje Jugoistok, što bi značilo kako je kazano novo iseljavanje srpskih povratnika.

Podsjetimo, tijekom sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem ranije ove godine, predsjednik Koordinacijskog odbora srpskih organizacija u Mostaru Dušan Golo je naglasio kako je održavanje izbora ono što srpski narod u gradu na Neretvi najviše priželjkuje.

“Objektivno sagledavajući situaciju, oni koji su najzainteresiraniji za provođenje izbora je srpski narod jer jedino on ne može utjecati na raspodjelu Proračuna Grada Mostar niti može participirati s određenim dijelom sredstava kako bi zadovoljio neke svoje potrebe”, rekao je tada Golo.

Predsjedavajući Ivanić složio se tada da rješenja za Mostar ne može biti bez Srba te obećao kako je njegova obveza boriti se da Srbi budu konstitutivan narod u županijama u kojima više od šesnaest godina to nisu.