Iran: “Trump sabotira sporazum o nuklearnom programu”

Iran tvrdi da novi zakon o sankcijama koji je u srijedu potpisao predsjednik SAD-a Donald Trump krši odredbe sporazuma o nuklearnom programu te zemlje sa svjetskim silama.

Iranski dužnosnici ocjenjuju da je novi zakon SAD-a o sankcijama pokušaj sabotiranja sporazuma iz 2015. godine i napominju da neće upasti u tu klopku: “Nećemo reagirati protumjerama, umjesto toga odbit ćemo biti uvučeni u ovu igru i ostati razboriti”, rekao je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakči.

Arakči je dodao da je s iranskog gledišta sporazum prekršen te da će Teheran “prikladno i srazmjerno reagirati”, prenijela je agencija ISNA.

Ocijenio da su sankcije pokušaj SAD-a da izazove Iran da sam istupi iz sporazuma kojime je u zamjenu za ograničavanje programa razvoja nuklearne tehnologije Teheranu ponovno otvorena međunarodna trgovina.

Američki Kongres izglasao je prošli tjedan sankcije kojima se ruska vlada kažnjava za upletanje u predsjedničke izbore 2016., aneksiju ukrajinskoga Krima i druga kršenja međunarodnih zakona, a zakonom su obuhvaćeni i Iran i Sjeverna Koreja.

Izvor: Dnevnik.ba