Iščekivanje izgradnje Pelješkog mosta

Onoga trenutka kada je Europska komisija izdvojila oko 300 milijuna eura, a Juncker poljubio Plenkovića mučna saga oko Pelješkoga mosta je i definitivno okončana. Iako to ne smiju javno demonstrirati, na stotine Bošnjaka, koji imaju vikendice na prelijepom Pelješcu, jedva čekaju da se most završi.

Kineske kompanije će završiti Pelješki most za oko tri godine. Na desetine tisuća turista, nekoliko tisuća vlasnika vikendica iz BiH, od čega na stotine Bošnjaka, će konačno bez maltretiranja i mučenja na trostrukim graničnim prijelazima dostojanstveno moći doći do egzotičnoga Pelješca i svojih apartmana i kuća, piše Dnevni list.

Naravno, oni svoju radost i ushićenje trenutno ne smiju iskazati jer bi bili verbalno ‘bičevani’ u nastalom bezumlju izljeva gnjevi i jala prema susjednoj državi i njezinom povijesnom projektu.

Što mogu Izetbegović i Zvizdić?

Pelješki most će postati glavnim pečatom i ‘simbolom dodane vrijednosti’ sedmogodišnjeg članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Političko Sarajevo se u prvim reakcijama ponijelo poput razjarene zvijeri u izvanrednom stanju. Izaslanik u Domu naroda, šef DF-a, Željko Komšić je ratnički poručio kako je na djelu agresija od strane Hrvatske na BiH.

Iz SDP-a su pozvali predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića da zatraže od Europske komisije da obustavi financiranje Pelješkoga mosta, a od Hrvatske da stopira radove na tom objektu.

Kao da država BiH ovisi od dva dužnosnika bošnjačke nacionalnosti i kao da u institucijama koje su nadležne za vanjsku politiku pa i ‘krizne situacije’, nema predstavnika druga dva konstitutivna naroda. To što bošnjački politički krugovi, desne i lijeve orijentacije njima ne vjeruju i što tretiraju hrvatske i srpske predstavnike kao ‘trgovce’ državnih interesa je nečija osobna ili stranačka stvar.

U slučaju Pelješkoga mosta se naprosto ne smije upasti u zamku zaobilaženja državnih institucija u punom kapacitetu. Uostalom, što to mogu učiniti Izetbegović i Zvizdić? Mogu pojedinačno i jednostrano, bez suglasnosti i kompromisa unutar Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, kao i mnogo puta do sada, upućivati pisma na različite adrese. Svjedočili smo tome do sada u nekoliko navrata i takvi su dopisi bili predmetom podsmijeha u Zagrebu i Bruxellesu.

Izborna je godina pa bi bošnjački vođa Bakir Izetbegović možda mogao opet krenuti u avanturu zaobilaženja institucija i okupljanja Bošnjaka u fascinantoj gradskoj Vijećnici. Kakvu je političku grešku napravio oko famozne revizije protiv Srbije u Haagu, teško je i zamisliti da bi Izetbegović mogao ponoviti sličnu blamažu. Istini se mora pogledati u oči koliko god ona bila za sarajevske krugove poražavajuća.

Ministar prometa i veza Ismir Jusko, dakle ministar bošnjačke nacionalnosti iz SBB-a, ponavlja kako su sve aktivnosti državnog ministarstva prometa i veza praktično zamrle još 2006. godine. Priznao je danas a i ranije mnogo puta, kako su stručnjaci iz BiH i Hrvatske godinama tragali za tehničkim rješenjima za most kako bi se omogućio nesmetani dolazak najviših brodova u Neum i izlazak iz toga dijela BiH.

To je usuglašeno i na temelju tih egzaktnih, stručnih, pokazatelja i dokaza Europska komisija je odobrila oko 85 posto sredstava od ukupne vrijednosti Pelješkoga mosta. Pitanje granice i razgraničenja između BiH i Hrvatske na tom području, ama baš nemaju nikakve povezice s Pelješkim mostom.

Sve današnje žalopojke su paralaži bošnjačkih čelnika koji su očigledno ‘prespavali’ sve ove godine. Nema im lijeka za eskalirani jal prema Hrvatskoj i nikakve jednostrane žalbe europskim instiutcijama ili međunarodnim sudovima neće biti valjane bez potpisa hrvatskih i srpskih predstavnika iz BiH.

Junckerov ‘poljubac’

Onoga trenutka kada je EK odobrila nekoliko stotina milijuna eura, a šef EK Juncker poljubio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, mučna i osporavana procedura izgradnje mosta Komarna-Pelješac je okončana i samo je trebalo odabrati izvođača. Otužno je sada u tom pjenjenju svjedočiti primitivizmu i slušati optužbe o nekakvoj pristranosti EK ili presedanu davanja sredstava izvan EU.

Umjesto predizbornoga širenja eurskepticizma, daleko bi mudrije bilo uložiti napora i sposobnosti u reformiranju države pa će financijski nikad moćnija Europa i ovdje s velikim zadovoljstvom financirati velike projekte zapošljavati mlade i stručne ljude.

Izvor: HMS