Istekao rok prijava za lokalne izbore u BiH

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine zatvorilo je prijave za lokalne izbore koji će se održati u listopadu. Poslije unosa svih političkih subjekata u računalni sustav, bit će poznat ukupan broj prijavljenih, kao i onih koji ispunjavaju uvjete utvrđene zakonom.

Prema riječima Ahmeta Šantića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, obrasce za prijave preuzeli su 132 političke stranke i 524 neovisna kandidata. 58 stranaka i 223 kandidata su predali obrasce. Koalicije i liste neovisnih kandidata podnosit će prijave od 5. do 14. lipnja, a njihova ovjera bit će završena do 21. lipnja.

Regionalni istraživački tim za Zapadni Balkan za BiH, u suradnji sa Sveučilištom u Freiburgu, proveo je istraživanje kome se građani BiH uglavnom priklanjaju. Prema anketi, 36 posto građana je sigurno da će izaći na glasovanje, a svaki deseti građanin ne namjerava na glasačka mjesta.

“Građani najvećim problemima u državi smatraju nezaposlenost, korupciju i gospodarsku situaciju”, rekao je na konferenciji za medije Amer Osmić, član Regionalnog istraživačkog tima za Zapadni Balkan.