Istraživanja pokazala kako je glavni sastojak tekile dobar za kosti

Prema rezultatima najnovijih istraživanja tekila je dobra za kosti. Jedan istraživač iz Meksika utvrdio je da biljka od koje se proizvodi tekila sadrži tvari sposobne za poboljšanje apsorpcije kalcija i magnezija koji su neophodni za održavanje zdravlja kostiju.
U studiji Centra za istraživanje i napredne studije u Meksiku miševi su konzumirali šećer iz plave agave i proizveli skoro 50 posto više osteokalcina – proteina čija je nazočnost neophodna za proizvodnju nove kosti. Čak se dijametar njihovih kostiju povećao nakon osam tjedana konzumiranja tekile.

Mercedes Lopez, koja je vodila ovo istraživanje, kaže da se te posljedice svode na interakciju između šećera iz plave agave i bakterija u crijevima koji omogućavaju molekulama šećera da vežu hranjive tvari i pomognu ih prenijeti u stanice koštane srži.

“Potrošnja šećera koje sadrži agava uz adekvatne crijevne mikrobiobiote potiče stvaranje nove kosti, čak i uz nazočnost osteoporoze”, objašnjava Lopez.

Ovi rezultati pružaju mogućnost razvijanja alternativnog tretmana za osteoporozu, bolest koja pogađa oko 200 miliona ljudi širom svijeta.

Ranija istraživanja pokazala su da tekila može pomoći u smanjenju šećera u krvi i borbi protiv kolesterola.