Istraživanje među mladima: 48% spremno dati mito, od čega su najviše nezaposlene osobe

Istraživanje je urađeno anketiranjem na uzorku 1000 ispitanika starosti od 16 do 27 godina iz 10 gradova raznih dijelova BiH.

Posebnu pažnju je pobudilo pitanje iz istraživanja Jeste spremni dati mito?, gdje je 52 posto ispitanika reklo kako ne bi, dok je 48 posto spremno za to. Većina ispitanika koji su spremni na davanje mita bi ga najprije dali za dobivanje posla (44%), a najmanje kako bi položili ispit u školi ili fakultetu (8%). Najveći postotak onih koji bi dali mito je iz kategorije nezaposlenih osoba (65%).

Kako je rekao glavni istraživač, direktor Medijskih inicijativa Radenko Udovičić, uslijed teške ekonomske situacije, političkog beznađa i neadekvatnog pravosudnog djelovanja, praksa podmićivanja, ili barem tolerantnog odnosa prema njoj, je u velikoj mjeri prenesena i na mlade generacije.

25. i 26. rujna održana je konferencija na Jahorini pod nazivom „Tko se boji korupcije još? Mi ne!“. Konferencija je okupila 120 sudionika, predstavnika institucija obrazovanja, donatorske zajednice, mladih, ministarstava obrazovanja i stručnjaka iz oblasti antikorupcije i obrazovanja razgovaraju, koji su razmijenili iskustva i planirali naredne korake edukacije. Sudjelovanje na konferenciji su uzeli i predstavnici Vijeća mladih Grada Mostara.