Istraživanje pokazalo kako dojenje nema dugoročan utjecaj na razvoj i ponašanje djeteta

Poznato je kako je dojenje značajno za novorođenčad, ali novo istraživanje pokazalo je kako dojenje nema dugoročni utjecaj na djecu, posebno kada je riječ o kognitivnom razvoju i ponašanju.
Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics pratilo je 7.478 djece rođene u razdoblju od devetog mjeseca života. Procjena je napravljena kada su djeca napunila tri, a zatim pet godina.

Kako bi izradili procjenu kognitivnih sposobnosti i ponašanja, istraživači su zamolili roditelje trogodišnjaka da ispune upitnike o vokabularu djece i sposobnosti rješavanja problema. Dvije godine kasnije, ponovljena su ista pitanja.

Istraživači su zaključili da su djeca koja su dojena šest ili više mjeseci manje hiperkativna i imaju bolje vještine u rješavanju problema u dobi od tri godine, ali razlike između njih i djece koja nisu ili su kraće dojena su bile zanemarive u dobi od pet godina.

Ranije studije su pokazale da su zanemarive i razlike u društveno-ekonomskim faktorima kao što su obrazovanje i prihodi.

Stručnjaci ističu kako je činjenica da djeca koja su dojena imaju bolje rezultate, ali je pitanje je li na njih utjecalo mlijeko ili odrastanje s roditeljima koji su bolje obrazovani ili imaju više novca.