U Izbičnu u funkciji prva api komora u Hercegovini – metoda liječenja zrakom iz pčelinjih košnica

Prenosimo zanimljivost iz malog mjesta pored Širokog Brijega, Izbična, a ujedno najavljujemo reportažu na ovu temu u idućim danima.

Spoznaja o značaju pčela u prirodnom okruženju kao i o ljekovitosti pčelinjih proizvoda i pripravaka od meda, propolisa i matične mliječi svima nam je manje-više poznata. Zahvaljujući upravo ovim malim kukcima odnedavna je razvijena nova, prirodna, metoda liječenja kroz takozvane api komore.

Zahvaljujući iskusnim pčelarima iz obitelji Crnjac, Željka i sina Frane, nedavno je jedna takva komora izgrađena i u Izbičnu pod nazivom “Api komora Velo”, a koliko je poznato, ujedno i prva takva na području Hercegovine.

Riječ je, zapravo, o objektu izrađenom od prirodnih materijala, najčešće drveta, u čijem se podnožju nalaze pčelinje košnice koje obnašaju svoju normalnu funkciju unošenja i skladištenja meda, a kao izvor liječenja i terapije koriste se ljekovite čestice zraka iz košnica koje su inhalatorom izravno spojene na košnicu.

Unutar objekta, komore, pacijent zauzme svoje mjesto u sjedećem položaju te kroz inhalacijsku masku udiše ljekoviti zrak izravno iz košnice, što po tretmanu traje oko 20 – 30 minuta. Trenutno, “Api komora Velo” može istodobno primiti tri osobe na tretman.

Primjesu zraka koji se udiše čine med, polen, propolis, matična mliječ, vosak… što po mnogim svjedočenjima veoma pozitivno utječe na liječenje i preventivu bolesti dišnog sustava, astme i bronhitisa te glavobolje, loše cirkulacije i, dokazano, pozitivnih učinaka na razne vrste alergija.

Ova metoda liječenja i prevencije u Europi je znatno raširena a u sklopu popularnog komercijalnog pčelarstva, kao i sadržaja u sklopu turističke ponude, prvi su se počeli baviti pčelari u Sloveniji. Uz Slovence, ovaj vid terapije razvijen je u Austriji, Njemačkoj, Bugarskoj… a od nedavna i u Bosni.

Obzirom na prirodno stanište i raznolikost ljekovitog bilja u Hercegovini, čime je hercegovački med nadaleko poznat i cijenjen, sama inhalacija zrakom iz ovih košnica zasigurno ima i ljekovitiju učinkovitost.

U prirodnom okruženju hercegovačkog krša, i osobnu stručnu naobrazbu, izgradnjom api komore u Izbičnu obitelj Crnjac vjeruje u posebnu učinkovitost liječenja ovom metodom.

“Uz spoznaju kvalitete našeg hercegovačkog meda logično je ustvrditi i kvalitetu zraka koji se udiše i unosi u organizam. Ap inhalaciju najbolje je provoditi u vrijeme od polovice travnja do početka listopada, kada je u košnici pojačan rad i unos pčela. Također, u tom razdoblju pčele proizvode matičnu mliječ, što je posebno značajno” – kazuje nam Frano Crnjac.

Kako na isprobavanje ove metode ne biste morali odlaziti u Bosnu ili na put u Europu dovoljno je da se uputite prema Izbičnu i isprobate.

Izvor: izbicno.info