Izbori u Stocu 19.02., podnesena prijava protiv Boškovića

Izbori u Stocu, koji su prekinuti 2. listopada, održat će se u nedjelju, 19. veljače. Tu odluku je donijelo Središnje izborno povjerenstvo BiH na hitnoj sjednici.

Nakon više od četiri mjeseca čekanja, ponovljeni izbori u Stocu će biti održani. Predsjednica SIP-a je kazala kako je razlog dugog čekanja otklanjanje tehničkih i pravnih prepreka.

Prvi put u povijesti BiH mi ćemo u 14 dana održati ono što se za lokalne izbore priprema 150 dana.

Osim odluke o ponovljenim izborima u Stocu, SIP je donio i posebna pravila i iznimke koji se prije svega odnose na birače izvan BiH za koje se prvi put organizira glasovanje putem pošte. Dostava glasačkih listića biračima u inozemstvo počela je već u ponedjeljak.

Za troškove ponovljenih izbora u Stocu SIP BiH osigurao je 38.000 konvertibilnih maraka iz proračuna bh. institucija. Drugi dio troškova, za naknade članovima biračkih odbora, morat će osigurati Općina Stolac

Inicijativa za Stolac je podnijela i kaznenu prijavu protiv načelnika Stoca Stjepana Boškovića, smatrajući kako je njegov mandat 7. studenog prestao kao i njegova zaduženja.

“Obavještavamo javnost da je protiv Stjepana Boškovića, kao osobe koja je protivno Ustavu, zakonu i Statutu Općine Stolac, od dana 07.11.2016. godine izvršila uzurpaciju vlasti u općini Stolac, podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je ovakvim protuzakonitim prisvajanjem vlasti počinio kaznena djela ‘Lažno predstavljanje’ iz člana 369. stava 1. i stava 2., kao i kaznenog djela ‘Posebni slučajevi krivotvorenja isprava’ iz člana 374. stav 1. točka c), d) i e) Kaznenog zakona FBiH”, stoji u priopćenju.

Ova kaznena prijava, prema riječima načelnika, ne može utjecati na ponovljene izbore. “Stjepan Bošković je načelnik u tehničkom mandatu, osigurava da u općini ne nastane anarhija jer nije donesen ni proračun”, komentirao je Bošković za Našu TV.

Prethodno je Inicijativa za Stolac najavljivala i bojkotiranje novih izbora u ovoj općini.

Kandidati koji su uklonjeni s izbornih listi ne mogu imati zamjenu prema Izbornom zakonu BiH. Njihovo mjesto koje je bilo prvorangirano na listopadskim izborima popunit će kandidati koji su bili nižerangirani.