Izbori za Karamarkova nasljednika 17. srpnja

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće Hrvatske demokratske zajednice donijeli su odluku da će se izbori za novog predsjednika stranke održati 17. srpnja. Odlučivat će se sustavom “jedan član – jedan glas”. Do izbora stranku će voditi zamjenik predsjednika Milijan Brkić.

Tražit će se nasljednik Tomislava Karamarka, koji je podnio ostavku na mjesto čelnika stranke nedugo nakon što je to učinio i na poziciji prvog potpredsjednika Vlade. Saborsko povjerenstvo utvrdilo je da je Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa konzultantske tvrtke njegove supruge s lobistom mađarske naftne kompanije MOL koja ima vlasnički udio u INA-i.

Svoju kandidaturu za predsjednika stranke najavio je Andrej Plenković, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu, a u medijima se kao drugi kandidati spominju Brkić, Darko Milinović, Oleg Butković, Miro Kovač, Ivana Maletić, Tomislav Tolušić, Damir Jelić i Domagoj Ivan Milošević.

Kandidati moraju skupiti 5.000 potpisa u roku od 10 dana. Ako bude nekoliko kandidata, na izborima pobjednik će biti onaj koji dobije natpolovičnu većinu. Ako nijedan kandidat ne uspije u tome, predsjednik će se birati tjedan dana poslije između dva kandidata s najvećim brojem glasova.

HDZ je ranije ovog mjeseca pokušao izvesti preslagivanje Vlade nakon rušenja premijera Tihomira Oreškovića, no stranka nije uspjela skupiti minimalnih 76 potpisa nakon što je u Saboru izglasovano nepovjerenje Vladi, pa će se najesen održati prijevremeni izbori.