Izetbegović: “HDZ propustio dogovoriti važne stvari za BiH”

Nakon što predstavnici HDZ-a BiH nisu došli na sastanak s čelnicima SDA-a, predsjednik najveće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović poručio je da se takvo nešto SDA-u može napraviti samo jednom.

“Čekali smo partnere iz HDZ-a 40 minuta. Time su propustili dogovoriti neke važne stvari za ovu zemlju, a propustili su i dobar burek”, rekao je Izetbegović po izlasku iz restorana u Konjicu, gdje je sastanak trebao biti održan.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH bio je u pratnji Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara i Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH. Sastanak je trebao biti održan poslije kritika iz HDZ-a zbog nepozivanja hrvatskih predstavnika na nedjeljni sastanak u Istočnom Sarajevu, gdje su Izetbegović, Zvizdić i Novalić usuglasili stavove oko aranžmana s MMF-om i Mehanizmu koordinacije s predstavnicima Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović te Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom Ureda delegacije EU u BiH.

Kriza vlasti počela je i ranije, zbog zakona o oporezivanju kladionica kojem se protivi HDZ. Izetbegović je rekao da izbori u Mostaru nisu ni trebali biti tema sastanka.

“Trebali smo razgovarati o Koordinacijskom mehanizmu, pri čemu ja ne vidim problem s hrvatskom pozicijom i pozicijom županija. Ako ona treba biti dodatno ojačana, napravit ćemo to”, rekao je predsjednik SDA. “Kriza se umjetno stvara. Šest mjeseci pokušavamo riješiti problem kladionica. Jesu li strateški partner HDZ-a vlasnici kladionica ili SDA? Radimo li za državu ili za kladioničare?”

Izetbegović je dodao što je po njemu ključni problem s Mehanizmom koordinacije:

“Mehanizam koordinacije uključuje više od tisuću osoba. Prema neki popisima, više od 80 ljudi mora biti prisutno na sastanku kako bi se donijela neka odluka. To je nemoguće. Dogovorili smo stvaranje kvoruma, da se pet dana ranije pošalje obavijest o dolasku. Naravno da neće biti preglasavanja jer u svakom trenutku netko može blokirati proces.”