Izetbegović: “Nismo približili stavove s HDZ-om”

Prema riječima čelnika Stranke demokratske akcije, sastanak s Draganom Čovićem i drugim predstavnicima HDZ-a BiH nije donio pomake oko ključnih pitanja u državi.

“Razgovarali smo o provedbi presude ‘Sejdić – Finci’, žalbi Bože Ljubića pred Ustavnim sudom, Mostaru i Izbornom zakonu. Nismo uspjeli približiti stavove”, rekao je Bakir Izetbegović poslije sastanka u Sarajevu.

Ni hrvatska strana nije bila spremna pristati na bošnjačke prijedloge, dodao je Izetbegović: “Mi smo imali ranije definirane prijedloge, ali oni nisu prihvatljivi za drugu stranu.”

Izetbegović je najoštrije osudio napad skupine od dvadesetak ljudi u nedjelju u Srebrenici, u prostorijama Islamske zajednice, gdje se trebala održati sjednica Povjereništva SDA. Napadači su na početku sastanka fizički izgurali člana Povjereništva za Općinski odbor SDA Srebrenica Sadika Ahmetovića i Izetbegovićeva zamjenika Adila Osmanovića.

“Za Bošnjake bi Srebrenica trebala biti sveto mjesto, kao i prostorije Islamske zajednice u kojima je sastanak održan samo zato što u prostorijama SDA-a nije bilo grijanja. Cilj sastanka bio je ujediniti Bošnjake u Srebrenici i prenijeti ljudima koji tamo žive da oni budu SDA Srebrenice. To je spriječeno na nedopustiv način. Tražit ćemo od SIPA-e i Tužiteljstva BiH zahtjev za utvrđivanje tko je što točno napravio. Unutar SDA ćemo napraviti internu istragu. Počinitelji i oni koji su to eventualno potaknuli bit će odstranjeni iz stranke”, poručio je Izetbegović.