Izetbegović PIC-u: “Referendum je početak rušenja mira”

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i čelnik SDA, poslao je pismo članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) i Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH u kojem zahtijeva sprječavanje referenduma o Danu Republike Srpske, tj. provođenje odluke Ustavnog suda BiH prema kojoj je predloženi Dan RS-a, 9. siječnja, u suprotnosti s ustavnim načelima BiH.

Izetbegović ocjenjuje da je referendum, koji bi se trebao održati 25. rujna, probni balon za budući referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH i reviziju Daytonskog sporazum, ali i prijetnja miru u zemlji.

Podsjećam vas da je na 5. Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata održanom u Istočnom Sarajevu 25. travnja 2015. godine usvojena Deklaracija pod nazivom ‘Republika Srpska – slobodna i samostalna budućnost i odgovornost’ u kojoj stoji da, ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u tijeku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske. Referendum zakazan za 25. rujna je očigledno probni balon za taj više puta najavljivani referendum o otcjepljenju entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine, i početak rušenja Daytonskog mirovnog sporazuma, a time i mira u Bosni i Hercegovini”, navodi Izetbegović te dodaje:

“Domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ustavnopravni poredak, vladavinu prava i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju srušiti Daytonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini. Stvari su sasvim jasne i treba ih nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti.”

PIC je trebao održati sastanak 23. kolovoza, no odgođen je za utorak zbog dodatnih konzultacija veleposlanika članova vijeća. Na sastanku se ne očekuje konsenzus jer je ruski veleposlanik Ivancov već najavio da Rusija referendum ne smatra spornim.