Izetbegović: “Sud odigrao političku igru”

Zahtjev za revizijom presude protiv Srbije koji je Sakib Softić predao Haškom sudu tri dana prije isteka roka, odbijen je. U pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH stoji:

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva BiH koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela u ime Bosne i Hercegovine kao države glede zahtjeva za reviziju presude od 26. veljače 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.”

Uslijedile su lavine reakcija.

“Za mene je to potpuno očekivana odluka. Smatram da je to odluka koja podržava daytonsku BiH. Jasno pokazuje da nitko u ime BiH, osim njezinih institucija, ne može donositi odluke u njezino ime”, komentirao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, rekao je: “Ovo je pokazalo da BiH može funkcionirati samo ako se odluke donose zajednički i ako je dijalog princip po kojem se radi, a ne sila nad jednim, drugim ili trećim. Po meni je to nešto što će dugoročno imati najveći pozitivni efekt.”

Kao glavnog krivca za neuspješnu reviziju svi vide Bakira Izetbegovića. On pak poručuje: “Odluka je politički motivirana.”

“Sud nije donio odluku niti se pozvao na članke vlastitog Statuta kojim je ova tematika regulirana. Nije donio pravnu odluku jer je i nije mogao donijeti. Da je se oslonio na vlastite dokumente, sud ne bi mogao odbiti mandat zastupnika Sakiba Softića ustanovljen ranijim odlukama Predsjedništva BiH. Umjesto toga sud je donio političku odluku. Odigrao je političku igru. Prije nekoliko dana registar suda zatražio je od svakog člana Predsjedništva stav o reviziji znajući dobro da nema jedinstvenog stava. Međunarodni sud pravde odlučio je zalupiti vrata pred nosom koji traže pravdu”, komentirao je Bakir Izetbegović.

Podnošenje zahtjeva za reviziju presude izazvalo je krizu vlasti u Bosni i Hercegovini i međusobna prozivanja članova Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića. Za mnoge je ova stvar sada gotova, ali politička kriza nije.