Izetbegović od Ustavnog suda zatražio zabranu referenduma

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora s Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma o Danu RS-a koju je Narodna skupština RS-a usvojila 15. srpnja 2016. godine.

U prijavi Izetbegović od Ustavnog suda traži da ta institucija stavi van snage odluku Narodne skupštine RS-a jer je, navodi, protivna Ustavu BiH.

“Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska u smislu člana III/3.b) Ustava BiH. Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci broj U-3/13 zaključio da 9. siječnja ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim time, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obvezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obveza državnih institucija Bosne i Hercegovine”, navodi se između ostalog u prijavi.

Predsjednik SDA uz to od suda traži i naređenje Narodnoj skupštini RS-a anuliranja svih odluka vezanih za raspisivanje referenduma koji bi se trebao održati 25. rujna.

Sastanak o referendumu u utorak je trebalo održati i Vijeće za provedbu mira u BiH, no on je odgođen. Nadzornik međunarodne zajednice za Distrikt Brčko Berton ranije je uskratio suglasnost za održavanje referenduma u toj teritorijalnoj jedinici.