Izložba predizbornih plakata između dva svjetska rata

”I ja ću glasati za Stojadina jer sam magarac” jedna je od poruka s predizbornih plakata štampanih između dva svjetska rata, a koji je postavljen u okviru izložbe u Muzeju Sarajeva – Brusa Bezistan.

Izložba ”Predizborni plakati između dva svjetska rata” dio je zbirke od 3.000 plakata Historijskog arhiva Sarajeva, a autori su viši arhivist Admir Nezirović i arhivski tehničar Irfan Đešević. Cilj autora bio je da pokažu kako je izgledala predizborna kampanja u vrijeme kada su plakati, uz predizborne skupove, bili glavno sredstvo komunikacije političkih stranaka s biračima.

Direktor Historijskog arhiva Fuad Ohranović novinarima je kazao da ove godine Arhiv obilježava 70 godina postojanja te da u okviru tog jubileja predstavljaju i plakate iz svoje arhive.

– Ti plakati su nastali unazad stotinjak godina i veže se za javni život Sarajeva i BiH. Imamo oko 400 plakata koji se odnose na razdoblje između dva svjetska rata, a dio koji se odnosi na izbore odlučili smo predstaviti u ovom predizbornom razdoblju – istakao je Ohranović.

Nezirović je naveo da je na plakatima prikazano nekoliko izbornih ciklusa, izbori 1923. godine, 1931. te 1935. godine i tri godine poslije.

– Poruke s plakata govore da se nije dogodila neka velika promjena u proteklih sto godina, red uvreda, red obećanja i red onoga što su učinili – naveo je Nezirović.

Plakati do 1938. godine su uglavnom nosili samo tekst, a u godinama poslije i slike.

Izvor: Fena