Izložba sitnih životinja oduševila mnogobrojne

U Osnovnoj školi Marka Marulića u Ljubuškom održana je zanimljiva izložba namijenjena prije svega životinjoljupcima. Sedma Međugradska izložba sitnih životinja, u organizaciji Udruge Columba, okupila je izlagače iz cijele BiH.

Na Međugradskoj izložbi sitnih životinja izložena su 722 goluba, 75 peradi, 23 kunića i 100 ptica. Stručni žiri sastavljen od domaćih i europskih sudaca šampionom izložbe proglasio je goluba birmingham rollera u vlasništvu Hrvoja Mucića, predsjednika Udruge Columba. Maksimalnih 97 bodova ovaj golub osvojio je zahvaljujući svom jedinstvenom izgledu i odličnoj kondiciji.

Hercegovački prugasti roler nova je i jedina rasa hercegovačkog goluba nastala križanjem nekoliko postojećih rasa. Zbog svoje posebnosti, članovi Udruge Columba, zajedno sa Savezom za zaštitu i uzgoj sitnih životinja u BiH, intenzivno rade na priznanju ove rase i na europskoj razini, čime bi Hercegovina i službeno dobila svoga goluba.

Iako je organizacija izložbe bila na zavidnoj razini, a svoje primjerke sitnih životinja ustupili su izlagači iz cijele BiH, željelo se i upozoriti na loše uvjete u kojima djeluju savez i ostale udruge za zaštitu životinja na državnoj razini.

Kroz dva dana posjetitelji su uživali u mnogobrojnim rasama izloženih kunića, ptica, peradi i golubova, a neke od njih Hercegovci su mogli vidjeti prvi put.

Svoj doprinos dali su i najmlađi, učenici Osnovne škole Marka Marulića iz Ljubuškog koji su izložbu dodatno obogatili književnim radovima na temu “Kućni ljubimci”.