Izložba slikara Stipe Nobila od četvrtka u Galeriji Aluminij

Koloristički intenzivan postav hrvatskoga ak. slikara Stipe Nobila, koji svojim jarkim bojama trajno opjevava korčulanske krajolike mora i kopna, bit će otvoren u Salonu 1 Galerije Aluminij, u četvrtak, 14. rujna, s početkom u 19 sati.

Riječ je o izložbi ukupno 27 djela, uokvirenih imenom Arhipelag, koja će mostarskomu likovnom općinstvu ostati dostupnom za besplatno razgledanje do isteka mjeseca rujna. Izložbu ovoga slikara, kojemu su more i krajolik oduvijek bili privlačnim motivima koje slika svojim ekspresionističkim izričajem, između realnoga i apstraktnoga, zajednički organiziraju Galerija Aluminij, Filozofski i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, a dijelom je manifestacije Jesen na FPMOZ.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović u prigodnomu kataloškom osvrtu na ovaj postav, podsjeća kako je Nobilov haptički krajolik slikareva rodna Lumbarda na otoku Korčuli.

“Sazdan (krajolik) od redova vinove loze koji, gledani iz zraka, djeluju kao kolorističke fasete, krpice boje, prošarane suhozidima, koji se i na Nobilovim slikama pejzažom šire poput kakova bijelog krvotoka. Korčulanski se arhipelag oslikotvorio na Nobilovim radovima, postavši ikoničkim motivom hrvatskoga slikarstva. Gotovo uvijek, riječ je o ljetnomu danu, a omaru kao da možemo osjetiti dok gledamo na terasasto zasađenu lozu, masline ili makiju. Osjećaju ju i njegovi sumještani (na Nobilovim slikama nema ljudi). Kao da su se svi skrili u kamene kuće ili konobe poput njegove, u kojima je temperatura umjerena i postojana. U toj jednostavnosti života nastaju djela čijim se bojama odrazila sva sunčeva punina, podarivši nam velike slike iz malenoga mjesta, Lumbarde”, nadahnuto je zapisao ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnika Ivanović u izložbenomu katalogu, dostupnomu na sljedećoj poveznici.

Inače, Stipe je Nobilo rođen 1945. godine u Lumbardi, na otoku Korčuli (RH). Pedagošku akademiju, likovni smjer, završio je u Splitu, u klasi prof. Ante Kaštelančića, a diplomirao je 1971. pri zagrebačkoj ALU, u klasi prof. Šime Perića. Prvu je samostalnu izložbu priredio 1976. godine u Zagrebu, nakon čega su zaredale učestale prezentacije i radovi na restauratorskim i na kamenarskim zahvatima. Nobilo je, primjerice, klesao dekorativnu plastiku u prigodi obnavljanja važnih zdanja, poput osječke katedrale i zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt.

Zbiljsku emocionalnu podijeljenost između rodne Lumbarde i Zagreba, u kojemu je živio dvadeset godina, prekida 1987. godine, vraća se doma i odlučuje za neizvjesnu sudbinu profesionalnoga slikara. O njegovu je radu 2004. objavljena monografija, autora akademika Tonka Maroevića, a u pripremi je nova, čijim su autorima akademici Tonko Maroević i Luko Paljetak.

Izvor: Večernji.ba