Javne nabavke BiH plodno tlo za korupciju

Javne nabavke u BiH čine velik dio potrošnje državnog proračuna. Stoga su prema domaćim i stranim istraživanjima, ali i svakodnevnoj percepciji građana, označena kao mjesto korupcije i bezakonja. Ističu kako najviše korupcije ima tamo gdje ima najviše novca. U godinu dana javnim nabavama se okrene oko tri milijarde konvertibilnih maraka.

“Prema podacima Agencije za javne nabavke, 2012. je na javne nabavke potrošeno oko 3,5 milijardi KM. U 2013. i 2014. taj je broj bio ispod tri milijarde, što su opet značajni iznosi”, komentirala je Nermina Voloder iz Centra za društvena istraživanja “Analitika”.

Nedavna izložba javnih nabavki pokazala je replike predmeta koje su bh. vlasti s različitih razina vlasti kupovale po višestruko većim cijenama od stvarnih, a krijući se iza Zakona o javnim nabavkama. Tako je, na primjer, jedna institucija pepeljaru platila vrtoglavih 650 eura, a korpu za otpatke 886. Nevladine organizacije tvrde kako je problem u nadzoru provedbe ovog iznimno važnog zakona.

Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, istaknuo je da bi nadzor javnih nabavki trebale provoditi institucije javne vlasti: “Imamo urede za reviziju, imamo organe za samokontrolu. Međutim, moramo uključiti organizacije iz nevladinog sektora u ekipe za nadzor te poštovati njihove stavove i mišljenja. Svjesni smo da vlast ne može biti predana u ruke nevladinih organizacija, ali mogu se formirati nadzorne ekipe koje bi bile savjetodavci organima javne vlasti.”

Iz Agencije za statistiku BiH poručili su kako su građani opravdano skeptični prema javnim nabavkama, no one ujedno mogu doprinijeti razvoju društva ako se pravilno koriste: “Zašto direktor osnovne škole mora voziti automobil vrijedan 100.000 KM? Procedura je provedena u skladu sa zakonom. Nitko se nije žalio. Revizor nije pronašao nikakvu primjerdbu. Ali zašto njemu treba takvo vozilo? To je drugo pitanje koje nije u izravnoj vezi s odredbama zakona”, rekao je Admir Ćebić, pomoćnik direktora Agencije za javne nabavke.

Kroz javne nabavke godišnje se iz državnog proračuna potroši tri milijarde KM. Prema istraživanju više nevladinih organizacija, čak 74,25 posto javnih nabavki u BiH realizira se netransparentno, što znači da se više od jedne i pol milijarde konvertibilnih maraka novca poreznih obveznika potroši daleko od očiju javnosti.