Jedan kromosom više nije prepreka za rad

Ravnatelj Studenskog centra Mostar Dragan Mikulić i predsjednik Udruge za sindrom Down Igor Ledić potpisali su ugovor o suradnji s ciljem shvaćanja zaposlenja osoba s Down sindromom. Studentski centar Mostar je prije mjesec dana zaposlio svoju prvu djelatnicu sa ovim sindromom Dariu Delić.

Daria radi u uredu, piše naloge i ruši predrasude. Pripravnica Daria Delić radila je i u vešeraju, kuhinji, portalu i drugim odjelima studentskog centra Mostar. Prolazi sve odjele kako bi odlučila čime će se u budućnosti baviti.

“Volim praviti kolače, družiti se, baviti se sportom i raditi u Udruzi,” poručila je Daria.
Dariji Delić radni dan počinje u 8, a završava u 12 sati. Iako je tek mjesec dana zaposlena u studentskom centru, simpatična Daria se svim djelatnicima uvukla pod kožu.

“Ona će imati sva svoja prava, osobni dohotak, dobit će puni koeficijent i topli obrok. Ne znam koliki je točno taj iznos, ali je iznad prosjeka jedne federalne plaće. Ako znamo da je jedna prosječna plaća 840 KM, Daria će imati više od te prosječne federalne plaće”, kazaoje Mikulić. Dodao je kako će studentski centar svake godine ovakvim osobama izlaziti u susret.

“Svi znate kakvo je stanje u BiH po pitanju osoba s invaliditetom, pa tako i osoba sa sindromom Down. Sve što se radi ide puževim korakom, ili stoji na mjestu. Stoga je ovaj ugovor jedan veliki iskorak naprijed u zapošljavanju osoba s invaliditetom”, poručio je Igor Ledić, predsjednik Udruge za sindrom Down

Daria Delić je tek druga zaposlena osoba sa sindromom Down u BiH. To govori kako inkluzija u našoj državi još nije zaživjela. A Daria Delić je primjer kako jedan kromosom više nije prepreka za rad.