Jedan radnik poginuo u eksploziji rafinerije

U Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu u BiH došlo je u utorak oko 21.30 sati do eksplozije, a snažna detonacija osjetila se i u Slavonskom Brodu. Policija je izvijestila da je ozlijeđeno osmero ljudi koji su izvan životne opasnosti, a požar je lokaliziran. No, naknadno su pronašli jednog radnika mrtvog, izvijestio je načelnik općine Brod Ilija Jakovčić.

Prema riječima Ilije Jovičića, eksplozija se dogodila u proizvodnom pogonu četiri, a nakon toga se proširila vatra. Vatrogasni su timovi odmah intervenirali i požar stavili pod kontrolu u razdoblju od oko sat vremena.

“Ovo je nešto što se slučajno dogodilo. Događali su se i prije incidenti u rafineriji, što je ‘normalno’ za takvu proizvodnju. Nama to nije normalno jer se događa uz sam centar grada, tako da bi bilo dobro da se problem riješi”, rekao je Duspara. O situaciji u Slavonskom Brodu kod župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića informirali su se u utorak navečer predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar zdravlja Milan Kujundžić, potvrdio je Marušić.

“U jednom trenutku bili smo zamoljeni iz Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema našoj bolnici, što je i napravljeno. U našoj bolnici je čekalo 10 kirurga i 8 anesteziologa, ali nema toliko teško ozlijeđenih da ih ne bi mogli zbrinuti na bosanskoj strani”, rekao je Marušić podsjetivši kako su za odlazak na ispomoć u Bosanski Brod bile spremne i slavonskobrodske vatrogasne postrojbe.

– Imali smo i Gradski i Županijski stožer. U jednom trenutku smo bili zamoljeni od strane Bosanskog Broda da napravimo prolaz prema bolnici, što je i napravljeno. U slavonskobrodskoj bolnici je u pripravnosti čekalo deset kirurga i osam anesteziologa, ali srećom, nema toliko teško ozlijeđenih da ih se ne bi moglo zbrinuti na bosanskoj strani – izjavio je župan Danijel Marušić.

– Sve se treslo, sve se brujalo. Svi smo se uplašili – rekao je jedan stanovnik Ulice Stjepana Radića uz samu Savu. Nažalost, neki su u svemu vidjeli priliku za selfije i promociju na društvenim mrežema, pa su cestu uz Savu preko puta Rafinerije ubrzo nakon eksplozije zakrčile stotine automobila. Novinarima koji su večeras stigli na nasip, jedan od stanovnika rekao je kako je detonacija bila tako snažna da je porušila stolice u kući. Plamen se i više nakon sat vremena od ekplozije diže iz Rafinerije.

– Sjedili smo za kompjuterom i slušali glazbu. Najednom se osjetio jak udarac na prozoru. Mislili smo da netko kuca jer je glazba preglasna. Prepali smo se. Pogledali smo ispred prozora, ali nije bilo nikoga – rekla je stanovnica Slavonskog Broda, prenosi RTL.

– Sve se zatreslo u Slavonskom Brodu. Mislili smo da je potres, ali je djelovalo poput eksplozije. Strašno – kazao je drugi svjedok. – Cimer i ja smo radili u sobi i odjednom su se zatresli prozori i začula jaka eksplozija, nakon toga je netko njemu na mobitel poslao snimku – javio je čitatelj iz Slavonskog Broda.