Jerkić: “Federacija koči razvoj lokalnih zajednica”

Sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine održana je u utorak u Mostaru. Naglasak sjednice bio je na inicijativi za žurno donošenje Zakona o građevnom zemljištu u Federaciji BiH i boljoj suradnji viših razina vlasti s lokalnim zajednicama prilikom donošenja zakona.

“Imamo nekoliko općina koje su zakočene u razvoju. Svi govorimo o povoljnom poslovnom okruženju, a primjerice ja u Čitluku ne mogu omogućiti ulagačima dodjelu građevnog zemljišta u industrijskim zonama jer me u tome sprječava Zakon o građevnom zemljištu i Zakon o stvarnim pravima odnosno stalno nam dolaze primjerdbe iz federalnog i državnog pravobraniteljstva. Zato od Vlade Federacije tražimo usklađivanje ovih dvaju zakona”, rekao je načelnik Općine Čitluk Ivo Jerkić, koji je ujedno i predsjednik Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH.

Sporazum o suradnji s Vladom Federacije BiH postoji, no u Savezu ističu kako se on ne provodi u potpunosti. Iako postoje određene konzultacije s ministarstvima i drugim tijelima kada se donose zakoni koji imaju utjecaj na lokalnu zajednicu, na sjednici je istaknuto kako ta suradnja mora biti na višoj razini.