Još troje djece u Mostaru dobilo umjetne pužnice

Početkom veljače troje djece sa slušnim poteškoćama dobilo je priliku za normalan razvoj. U SKB-u Mostar obavljene su tri operacije ugradnje umjetne pužnice u jednom danu. Ovaj mali uređaj unijet će velike promjene u živote djece koja će napokon doživjeti svijet svim čulima.

Iako djeca ne znaju što to zapravo znači, roditelji su itekako svjesni. Jedan od njih je Vladimir Džidić, otac dječaka kojemu je ugradnja pužnice osigurala normalan život.

“Kad vam kažu da vam dijete ne čuje, jednostavno ste u nekom šoku. Mi smo se spremili, krenuli za Mostar. Niti smo znali gdje smo niti zašto smo bili u Zagrebu. Na pola puta su nas zvali iz klinike jer nismo obavili druge preglede. Ali priberete se, vidite gdje, što, krenete polako. I evo, hvala Bogu, danas ide redovito u školu, vrlo je dobar učenik petog razreda”, rekao je za Našu TV Džidić, predsjednik Udruge Pužnica.

Logopedica Ivana Šimić Šantić objasnila nam je proces koji slijedi poslije ugradnje: “Prvo moraju naučiti slušati pa onda povezivati to što čuju – što to zapravo znači i što je taj zvuk koji su čuli. Ne ide baš tako kao što je prikazano na YouTubeu, da će oni odmah sve čuti i prepoznavati. Nakon toga slijedi usvajanje govora, jezika, komunikacije, a sve je to dugotrajan proces.”

“Ako je dijete uredne inteligencije, ako nema nekih dodatnih poteškoća, taj proces ide relativno brzo. Već nakon par mjeseci oni čuju zvukove, prepoznaju ih, počinju prva glasanja, a onda to dalje ide rapidnom brzinom. Prednost umjetnih pužnica je da je njihov glas sasvim normalan, oni razvijaju jedan govor koji je kasnije gotovo identičan našem govoru.”

Što je pužnica? “Kohlarni implant mehaničku energiju zvuka pretvara u električni potencijal koji izravno djeluje na slušni živac i tako kasnije pacijenti imaju sluh. Do sada je u Mostaru napravljeno devet ugradnji, u ovoj godini tri, u prošloj dvije”, rekla nam je otorinolaringologinja Irena Pehar.

Prije 2008. godine roditelji su snosili sve troškove operacije. Udruga Pužnica uspjela im je olakšati taj dio. “Riješili smo način financiranja ugradnje kohlarnog implanta preko Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH, koji financira 50 posto, i preko županijskih zavoda koji financiraju ostatak. Županijski zavodi bi se prema ugovoru trebali skrbiti i za rehabilitaciju”, izjavio je Džidić.

Džidić kaže kako je od 23 djece iz udruge njih 17 s ugrađenom umjetnom pužnicom. Oporavak će im olakšati edukacijsko-rehabilitacijski centar u Mostaru koji bi s radom trebao početi do kraja godine.