Kasni nabava besplatnog cjepiva u HBŽ-u

Cijepljenje protiv gripe najbolji je način kako umanjiti rizik od te bolesti. Sezona gripe je pred vratima, pa je upravo sada optimalno vrijeme za cijepljenje.

Stanovnici Hercegbosanske županije možda ni ove godine neće dobiti mogućnost za besplatno cijepljenje jer još nisu provedene potrebne aktivnosti oko nabave cjepiva protiv sezonske gripe.

Svake godine iz programa potpore zdravstvenim ustanovama u Hercegbosanskoj županiiji Vlada odvoji određena sredstva za ovu namjenu. No u Zavodu za javno zdravstvo strahuju kako bi ta sredstva i ove godine mogla doći prekasno te bi se tako ponovio scenarij od prošle godine. Ukoliko se to dogodi, one osobe koje imaju pravo na besplatno cjepivo neće ga dobiti.

O ovoj problematici razgovarali smo s ravnateljicom Zavoda za javno zdravstvo HBŽ–a, dr. Dianom Mamić, koja nam je rekla: “Zavod je još u lipnju podnio zahtjev za nabavu cjepiva, no do danas nismo dobili odgovor iz Vlade HBŽ-a. Sredstva za potporu zdravstvenim ustanovama još nisu podijeljena, pa je cijela ta aktivnost upitna. Resorni ministar rekao nam je da ćemo morati još malo pričekati da naša problematika dođe na dnevni red Vlade.”