Katolici obilježavaju blagdan Svih svetih

Vjernici katoličke vjeroispovijesti u utorak diljem svijeta obilježavaju blagdan Svih svetih. To je dan kad se Katolička crkva prisjeća svojih svetaca, onih kanoniziranih i onih koji još nisu.

Vjernici pohode groblja i uz mise se prisjećaju svojih najbližih pokojnika te im polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odaju počast.

Fra Robert Jolić, župnik u Klobuku, nedavno nam je rekao kako se često u puku spajaju svetkovine Svih svetih i Dušnog dana koji se obilježava u srijedu:

“Na Sve svete Crkva se spominje svih svojih svetaca kroz povijest, a koji nisu službeno proglašeni svetima. Mogu to biti naše bake, prabake, djedovi ili pradjedovi, pa i živi ljudi koji nastoje raditi ono što Isus od nas traži. Dakle, vršiti Božju volju u svojem životu. Dušni dan je spomen na sve naše pokojne, bez obzira kako su živjeli.”

Kako se tijekom ova dva dana očekuju gužve na prilazima rimokatoličkim grobljima, policija je upozorila na poseban oprez na prometnicama koje su u blizini groblja. Poziva se na poštivanje prometnih pravila te toleranciju i strpljenje.