Katolici u BiH se spremaju za blagdan sv. Ilije

Blagdan svetoga Ilije slavi se u srijedu. U slavenskom pučkom vjerovanju, koji su se zadržali i u hercegovačkim krajevima, Ilija zapovijeda gromovima i kiši, pa se čak i naziva Ilija Gromovnik.

Ovaj blagdan svečano se slavi u župama Kruševo, Stolac, Veljaci te u samostalnoj kapelaniji Masna Luka – Polja. Sveti Ilija je i zaštitnik crkvene pokrajine Bosne i Hercegovine.

“Ilija je prorok desetog stoljeća. Živio je u okolnostima koje su, rekao bih, jako slične okolnostima koje postoje u našoj crkvenoj pokrajini, čiji je on zaštitnik”, izjavio je za Našu TV don Krešo Puljić, župnik Župe sv. Tome apostola – Mostar, koji dodaje kako živimo u vremenu u kakvom je živio i sveti Ilija.

“Vjera vjerojatno nikad nije bila ugrožena na ovim prostorima kao što je trenutačno ugrožena. Ne samo da iseljavaju katolici, nego nas ugrožava i nepravedna politika. Europska politika izbacuje Boga iz škola, statuta, ustava. Katolici kod nas sve više postaju manjina. Ostali smo nezaštićeni na ovoj vjetrometini”, dodaje don Puljić.