Koalicija “Zajedno smo jači” nastavlja kampanju “Ponosni na sebe”

Koalicija OOSI “Zajedno smo jači” iz Hercegovačko-neretvanske županije provodi nastavak kampanje “Ponosni na sebe” za osobe s invaliditetom u Hercegovini. Kampanja nosi naziv “Društvo jednakih mogućnosti”.

Cilj aktivnosti ove godine je kampanja za “Društvo jednakih mogućnosti” oslanjajući se na UN-ovu Konvenciju o pravima OOSI, a koju je BiH ratificirala 2009. godine.

“Kroz strategiju FBiH, od 23. prosinca 2016. godine, Koalicija aktivno sudjeluje u radu Vladine radne grupe za izradu LPAI u HNŽ-u. Tekst nacrta lokalnog plana akcije iz oblasti invaliditeta (LPAI), svjetlo dana će ugledati u listopadu 2017. godine i biti stavljen na javnu raspravu”, stoji u priopćenju Koalicije OOSI “Zajedno smo jači” iz HNŽ-a.

“Vlada HNŽ-a bi ga do kraja 2017. trebala usvojiti”, nada se članica radne grupe Lejla Lelić.

Sve razine vlasti su se obvezale osobama s invaliditetom da će u cijelosti ispuniti obveze koje je zacrtala Konvencija i omogućiti im da imaju ista prava u sredini u kojoj žive, počevši od najranije dobi i cijelog sustava školovanja pa kasnije do zaposlenja i starosti.

Kroz vlastite aktivnosti članice Koalicije pomoću potrebnih jednakih mogućnosti za OOSI u HNŽ-u, LPAI, kao strateški važnu aktivnost to i realizira, a dva su najvažnija cilja uklanjanje prepreka (svih oblika) i asistencija u nastavi.

“Oslanjajući se na vlastite snage, članice Koalicije ‘Zajedno smo jači’ u HNŽ-u vjeruju da uz dobru suradnju s drugim NVO-ima, vladinim i privatnim sektorima u gradnju društva jednakih mogućnosti za OOSI jer samo tako je moguće ukloniti diskriminaciju”, dodaje se.

Vizija Koalicije je da se djelovanjem kroz zajedničku i osnaženu strukturu koalicije udruženim snagama dođe do ostvarivanja prava i boljih uvjeta života spomenute populacije u HNŽ-u pod motom “Korak po korak do socijalne uključenosti”.

“Jako je važno da sve osobe s invaliditetom imaju adekvatna ortopedska pomagala i asistivnu tehnologiju. Ako ste vi osoba s invaliditetom koja, recimo, koristi kolica i ako ta kolica nisu adekvatna ni vašem uzrastu ni vašim potrebama, onda vi ne možete pružiti svoj maksimum”, zaključuje se u priopćenju Koalicije.