Konferencija o problemu odvodnje održana u Posušju

Godinama najveći problem Posušja je izgradnja kanalizacijske mreže i vodoopskrba. Taj problem nije više lokalni jer zahvaća nekoliko općina i gradova u južnoj Hrvatskoj. U cilju informiranja javnosti i prikupljanja sredstava s viših razina vlasti i iz fondova Eurospke unije, održana je međunarodna konferencija “Financiranje infrastrukturnih projekata iz EU fondova u BiH: Rješavanje odvodnje općine Posušje i sprječavanje zagađenja u vodnom području Jadransko more”.

Nedostatak kanalizacijske mreže u Posušju problem je cijelog sliva ispod ove općine te svih područja koja se nalaze na nižim nadmorskim visinama, između ostalog i Republike Hrvatske. Posušje nema ni jedan metar kanalizacijske mreže.

Nedostatak kanalizacijske mreže utječe na kvalitetu života, ali i na ispunjenje predpristupnih uvjeta za ulazak u Europsku uniju. Iskustvo u projektima Europske unije za problem vodoopskrbe i odvodnje ima i Republika Hrvatska koja sudjeluje i u ovom projektu.

“Pripremamo ljude iz svih općina kako bi znali ispuniti složene procedure koje zahtijeva Europska unija, ali i za iskorak u zaštiti okoliša kad su u pitanju naše općine”, rekla je Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Projekt rješavanja odvodnje u Posušju i sprječavanje zagađenja u Jadranskom moru je gotov. Potrebno je izvršiti još nekoliko revizija. Prva faza posuške kanalizacije stajala bi oko pet milijuna eura.