Koordinacija udruga Domovinskog rata: “Nećemo mirno gledati majorizaciju Hrvata”

Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata Herceg-Bosne reagirala je u petak priopćenjem u kojem se navodi da se u Federaciji BiH provodi majorizacija nad hrvatskim narodom od strane bošnjačke političke elite. U priopćenju, koje potpisuje čelnik Koordinacije dr. Miljenko Lugonja, navodi se:

“Polazeći od činjenice kako se u FBiH institucionalno provodi majorizacija nad Hrvatima koja u potpunosti želi uspostaviti politički sustav bez ustavno-pravne zaštite hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog i suverenog naroda, želimo jasno i glasno poručiti predstavnicima bošnjačke političke elite kako nećemo pristati i mirno gledati kako se Federacija BiH pretvara u bošnjački nacionalni entitet.

Rezolucija Federalnog parlamenta bez hrvatskih zastupnika o osudi incijative za federalizacijom države i kampanja gospodina Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle za ukidanje županija nisu u funkciji izgradnje političkog sustava u FBiH gdje bi konstitutivni narodi bili ravnopravni i imali institucionalnu zaštitu svojih kolektivnih prava koje su zajamčene međunarodnim ugovorima, ali i povijesnim, kulturnim i etničkim pravom hrvatskog naroda u BiH.

To nije pojava koja se događa u zadnje vrijeme, nego je stalna tendencija na svim razinama, od općina pa naviše koje proturaju bošnjačke stranke koje se žele prodati kao multietničke (SDP), ali i sve druge bošnjačke stranke ako je u pitanju bilo kakva inicijativa na štetu hrvatskog naroda.

Tko vam daje pravo da ne poštujete odluke Ustavnog suda niti rezolucije Vijeća Europe o federalizaciji BiH, hoćete li javno pokazati kako u FBiH možete raditi što vas je volja i kako možete nezakonito provoditi bošnjačku politiku, pokazujete li jasno kako vam ništa ne znači put ka Europi i prisiljavate nas o donošenju bitnih odluka koje će se ticati samo hrvatskog naroda u BiH.

Nama je jasno kako se iza prosperiteta i ekonomskog napretka kriju sasvim druge namjere, stoga vam želimo poručiti kako BiH i FBiH postoje 25 godina od referenduma na kojem ju je potvrdio i hrvatski narod i nemojte nam prodavati tezu o domaćinima i došljacima u BiH.

Ova država može napredovati pod samo jednim uvjetom, a to je da su zadovoljni njeni konstitutivni narodi, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, ali i ostali građani.

Napredak ove države želimo više od vas jer smo mi Hrvati već građani Europske unije koja danas predstavlja ideal zaštite kolektivnih i pojedinačnih prava naroda, što je preduvjet za svekoliki ekonomski i kulturni prosperitet.”