Protiv korupcije dobro osmišljenim mjerama

Borba protiv korupcije i integritet pravosudnog sustava teme su o kojima treba konstantno razgovarati. Društvo se korupciji može suprotstaviti isključivo primjenom šireg spektra dobro osmišljenih mjera, a samo pravosuđe koje je spremo suočiti se s vlastitim slabostima može na pravi način biti odgovorno prema društvu, istaknuto je na godišnjoj konferenciji o borbi protiv korupcije i jačanja integriteta pravosuđa.

Da bi pravosuđe u svom radu bilo neovisno, nepristrano i profesionalno, mora se inzistirati na maksimalnoj razini integriteta, jer jedino pravosuđe s dokazanim rezultatima u borbi protiv korupcije ima pravo od građana tražiti podršku za svoj razvoj.

Osim korupcije, javnost ima primjedbe na duljinu trajanja postupaka pred sudovima jer se u velikom broju slučajeva povrijedi pravo na suđenje u razumnom roku.

Zaključak je kako treba još jačim intenzitetom raditi na unapređenju postojećih i stvaranju novih antikorupcijskih mehanizama koji će se efikasno provoditi prema jasnim kriterijima i mjerljivim rezultatima.