Krešić: “Koalicija praktički ne postoji, ni u BiH ni u FBiH”

Mostarski novinari Zoran Krešić i Alija Behram ponudili su za Našu TV mišljenja o aktualnim temama u Bosni i Hercegovini nakon sarajevskog sastanka federalnih koalicijskih partnera Bakira Izetbegovića (SDA), Fahrudina Radončića (SBB) i Dragana Čovića (HDZ BiH), koji su još jednom poručili kako s optimizmom čekaju posljednje mjesece u godini.

Među partnerima je proteklih mjeseci “iskrilo” po pitanjima kao što su izgradnja autocesta, zahtjevi branitelja i umirovljenika, zakon o igrama na sreću, pristupanje Europskoj uniji i sl. U federalnom parlamentu došlo je i do preglasavanja, pa je održan niz sastanaka čelnika stranaka koalicije.

“BiH je nastala konsenzusom i smatram da bi ta riječ trebala postati dio političkog rječnika u ovo zemlji. Bez dogovora triju naroda u Federaciji ne treba očekivati da će se bilo što popraviti ili pokrenuti. Nova preglasavanja donijet će samo nove krize, nemire i nestabilnost”, komentirao je Krešić, novinar bosansko-hercegovačkog izdanja Večernjeg lista.

Krešić smatra da koalicija trenutačno praktički ne postoji: “Vidjeli smo jučer da HDZ i ostale stranke Hrvatskog narodnog sabora neće poduprijeti izmjene Zakona o pravima branitelja odnosno dio koji će se odnositi na revizije popisa branitelja. Koalicija podrazumijeva slaganje u svim pitanjima izvršne i zakonodavne vlasti, a to trenutačno nije slučaj, ni na razini države ni na razini Federacije.”

Alija Behram vidi sastanak u Sarajevu kao rezultat pritiska iz Bruxellesa, gdje je proteklih dana boravio Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Međunarodna zajednica ne trpi ovakav ‘javašluk’, a mnogo ‘javašluka’ je bilo i u radu ove trojke koja čini parlamentarnu većinu”, kaže Behram koji ne vjeruje da će se do kraja godine pokretati pitanja federalnih teritorijalnih jedinica za Hrvate i televizijskog kanala na hrvatskom jeziku.

“Mislim da će se prvo ići na rješavanje problema s izvozom poljoprovrednih proizvoda te zahtjeva branitelja i umirovljenika. Te stvari su prioritetne i vjerujem da će se najlakše riješiti.”