Krišto i Čolak uputili pismo predsjedniku Europskog parlamenta

Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak uputili su, povodom spora s Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta i pisma koje mu je iz Parlamentarne skupštine BiH upućeno dan ranije, pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju.

Istaknuli su da stavovi u pismu drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda PSBiH Safeta Softića i drugog zamjenika predsjedateljice Zastupničkog doma PSBiH Šefika Džaferovića, ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine BiH nego da su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njihove stranke Stranke demokratske akcije (SDA).

Naglasili su i da je u navedenom pismu izneseno niz neargumentiranih, jednostranih, neosnovanih i neslužbenih tvrdnji i ocjena.

Naglasili su da Softić i Džaferović, sukladno važećim propisima Bosne i Hercegovine, ni na koji način nisu ovlašteni za vođenje vanjske politike BiH, tumačenje odluka i stavova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH te da nisu ovlašteni niti iznositi stavove i mišljenja o navedenoj temi u ime Zastupničkog doma PSBiH i Doma naroda PSBiH.

“Navedeno pismo upućeno je jednostrano od strane Softića kao bošnjačkog člana kolegija Doma naroda PSBiH te Džaferovića kao bošnjačkog člana kolegija Zastupničkog doma PSBiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova kolegija, kao ni službeni stav Parlamentarne skupštine BiH”, navodi se u pismu.

Njihova obveza je, dodaju Krišto i Čolak, da kao predsjedatelji domova ukazuju na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po BiH s obzirom da je pismo u jednom dijelu bosansko-hercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadaju se da navedeno pismo koje izražava stav jedne političke stranke neće narušiti dobrosusjedske odnose između BiH i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i njezin put ka članstvu u Europskoj uniji, priopćeno je iz PSBiH.